Posted by: victorblog | 21 November 2008

Sistem optimizare consumuri

De vreo lună încerc să dau de profesorul îndrumător pentru a-mi lua tema de licenţă. Idei nu prea am, decât foarte puţine, aşa că-mi trebuie neapărat o idee despre o temă din domeniul automatizărilor. Pe net găsesc o grămadă, dar nici una nu e destul de interesantă pentru mine. Eu aş vrea să realizez ceva practic, folositor pentru mulţi.

Aici am găsit un sistem de optimizare consumuri, dezvoltat de cercetatorii români , un sistem ce monitorizează temperatura mediului ambiant, temperatura apei potabile, umiditatea relativă, presiunea atmosferică şi luminozitatea din incinta halei. Este destinat fermelor avicole, dar poate fi modificat şi adaptat şi pentru ferme de porci, vaci, etc.

Un sistem micuţ, dar extrem de inteligent reuşeste să optimizeze consumurile electrice si totodată să menţină un microclimat ideal pentru păsările din ferma avicolă. În UE majoritatea fermelor sunt de mult dotate cu diverse sisteme moderne de ventilaţie, încălzire şi climă controlate de un computer central. A venit timpul ca şi în România să se procedeze similar, având în vedere rezultatele bune obţinute in UE.

Varianta romanească a acestui sistem incorporează noutăţi tehnice deosebite la un preţ mult mai scăzut. Sistemul monitorizează temperatura mediului ambiant, temperatura apei potabile, umiditatea relativă, presiunea atmosferică şi luminozitatea din incinta halei. Toate aceste date sunt utilizate pentru comanda controlată a sistemului de ventilaţie, a sistemului de iluminat şi lansarea unor semnale de avarie (depăşire temperatură apă potabilă, etc). Dacă se doreşte, se pot studia parametrii de mediu din ultimele 24 de ore. Avantajele acestei investiţii mici sunt multiple:

– se reduc foarte mult costurile, atât in privinţa personalului cât şi costurile energetice in general. I

-prin introducerea acestui sistem, compatibil cu cele din UE, se menţine un microclimat ce reduce rata mortalităţii în cadrul efectivelor de animale o dată cu variaţiile de climă din exterior.

Un astfel de sistem ar fi prea complex de realizat pentru un student la automatică. Dacă aveţi ceva idei pentru o automatizare (mini-automatizare) vă rog să le expuneţi. Fac cinste!

Advertisements

Responses

  1. bafta frate…..

  2. n-auzi că fac cinste? baga o idee!

  3. De sisteme de captare a energiei valurilor sau a celei eoliene ce zici?

  4. e bună ideea, dar aici la Braşov nu avem valuri prea multe.
    cineva îmi zicea de energia solară şi de o pompă care poate aduce căldură din pământ unde temperatura e constantă indiferent de anotimp (la o anumită adâncime).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: