Posted by: victorblog | 4 November 2008

Intel I7

Procesoarele de generatie Core i7 (Nehalem) vor debuta pe segmentul desktop la sfarsitul lunii octombrie a acestui an 2008 .

Astfel, nucleul Bloomfield (Nehalem desktop – quad core nativ, controller de memorie integrat, HyperThreading, 45 nm) va sosi cu trei modele, între 2.66 si 3.2 GHz. Cel de 3.2 GHz se va numi Core i7 900 Extreme Edition, şi pe lângă frecvenţa superioară va avea şi magistrala QuickPath Interconnect (QPI) mai rapidă, la 6.4 GT/sec .

Sub el se va clasa Core i7 900, la 2.93 GHz, QPI de 4.8 GT/sec. Iar cel mai cuminte model va fi Core i7 800, la 2.66 GHz, QPI de 4.8 GT/sec .

In rest, toate aceste procesoare vor folosi noul socket LGA1366, vor avea un TDP de maxim 130 W, si vor ingloba cate 256 KB L2 cache per core si inca 8 MB L3 cache la comun. Iar controller-ul de memorie integrat va fi triple channel, si va recunoaşte memoria DDR3 la 800, 1066 şi poate 1333 MHz (pentru ca după ultimele zvonuri ar fi limitat la 1066 MHz, ceea ce s-ar traduce în memorie lentă după standardele vremii si prea scumpa).

GT/sec (GigaTransfers / sec) masoară viteza magistralei QPI. Aceasta este pe 20 bits, şi poate atinge o rata de transfer maxima de 32 GB/sec pentru varianta de 6.4 GT/sec sau 24 GB/sec la cea de 4.8 GT/sec (în ambele sensuri). Comparativ, magistrala HiperTransport 3.1 de la procesoarele AMD Phenom X4, la 3.2 GHz are tot 6.4 GT/sec. Însă pentru că HTT-ul este pe 32 bits, atinge o rata de transfer de 51.2 GB/sec.

Conform testelor, vor oferi performanţe cu până la 50% mai mari, la aceeaşi frecvenţă datoritai ratei de transfer monstruoase .

Noile procesoare vor rula pe Socket 1366 , deci va trebui încă un upgrade: o nouă placă de bază.

Scump domne, scump!

Procesoarele Core i7 (cu nume de cod BLOOMFIELD) pe socket LGA 1366 precum si chipseturile X58 vor fi lansate către producători pe data de 3 Noiembrie si vor fi disponibile consumatorilor prin decembrie. Se pare că procesoarele mai ieftine vor avea blocate BUS-ul blocat pentru a împiedica overclocking-ul.

Advertisements

Responses

  1. la 900$ ? 😉 … in 2012 o sa’mi iau si eu unu , doua “la misto” … e scump rau … mult prea scump ptr o pastila de “nisip” !

  2. La asemenea performante nici nu iti mai trebuie overclock …

  3. Intradevar este o minune tehnologica…am gasit un review foarte bun pe adresa ata care explica foarte bine noua arhitectura…dar din pacate e in engleza: http://hardwaremanager.blogspot.com/

  4. @nikel: minune ca minune, dar şi ce preţ are.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: