Posted by: victorblog | 31 October 2008

Halloween

Noaptea vrăjitoarelor sau Halloween este o sărbătoare de origine celtică celebrată în seara de 31 octombrie (adică diseară). Puţini cunosc însemnătatea ei :

Povestea spune ca, in aceasta zi, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte. Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

De aici.

Bun, deci e de origine celtă, nu americană cum cred toţi. Sărbătoarea era populară în ţările păgâne din Nordul Europei. Puteti citi aici despre istorie şi însemnătate, simboluri şi alte prostii ( cum ar fi dovleacul şi de ce trebuie speriaţi toţi în seara asta). Pe mine mă surprinde avalanşa de sărbători preluate de la alţii ( vezi şi Valentine’s Day, unii chiar şi 4 iulie). Mâine vom sărbători şi Hanukah pentru că aşa e cool. Am primit tot felul de invitaţii la petreceri de Halloween în care trebuia să vin costumat în tot felul de chestii înspăimântătoare.

Dar ce s-a întâmplat cu spiritul românesc?

Ţin minte când eram mai mic că mergeam cu colindul în ajunul Crăciunului. În loc de bani primeam şi covrigi şi bomboane, şorici  că aşa era tradiţia. Astăzi de-abia dacă mai ciocăne cineva în uşă de Ajun. Poate doar vreun ţigănuş care ştie şi el un singur cântec pe care-l repetă de pe 1 Decembrie prin toate autobuzele, şi care e încheiat ori cu Sărumâna ori cu La mulţi ani!

Dacă tot am început cu astea, de ce nu importăm şi alte sărbători: Fathers Day (acum am văzut că deja e importată sub numele de Ziua Bărbatului), Thanksgiving Day, Patriot’s day, sau altele?

Advertisements

Responses

  1. Interesant, anul asta am sarbatorit Halloween pentru prima data in America, dar nu stiam exact care este semnificatia sarbatorii 🙂 . Nu a fost deja importata sarbatoarea Ziua Tatalui in Romania? Ca eu stiam ca in 2008 a fost sarbatorita in 9 iunie…
    Sper totusi ca nu o sa se apuce romanii sa sarbatoreasca si Thanksgiving day, atata ne-ar mai trebui! 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: