Posted by: victorblog | 17 October 2008

Rate?

Peste vreo câţiva ani ar trebui să mă stabilesc şi eu undeva. Să am locul meu propriu, în care să mă retrag după ziua de muncă. Stau şi mă gândesc de pe acum cum e mai bine: să mă mut în chirie, sau să fac un credit şi să-mi iau un apartament.

Să o luăm metodic. O cameră (fără baie şi bucătărie) costă între 15.000 şi 25.000 de euro (în funcţie de amplasare şi suprafaţă). O garsonieră costă între 26.000 şi 70.000 de euro (poate şi mai scump, în funcţie de dotări, amplasare şi suprafaţă). Aceste preţuri sunt valabile în Braşov, un oraş curat şi aflat la poalele muntelui.

Eu , ca viitor inginer automatist voi avea un salariu (da sunt pesimist) de vreo 500-700 de euro. Am tot văzut o grămadă de topicuri, ştiri despre acest subiect însă nimeni nu a venit cu un calcul exact. Continuăm:

Băncile s-au hotărât să nu mai dea credite oricui şi oricum. Apoi după vreo 30 de ani ai în sfârşit casa ta de vis. Cu ce preţ însă? Câţi ani ai strâns cureaua ca să plăteşti creditul pentru casă? Tinerii nu au niciun avantaj, plus că nu există niciodată locuinţe destule. Soluţia: statul cu părinţii sau statul prin Spanii, Italii şi alte ţări străine. Şi ne mai mirăm…

Băncile încep deja să piardă clienţi. Îşi frecau mâinile de bucurie, în aşteptarea clienţilor. Dar o dată cu criza financiară clienţii s-au lăsat aşteptaţi. Românul nu-şi mai permite case de 100.000 de euro ca până acum. Mie, personal mi-ar ajunge o garsonieră. Nu vreau mobilată, renovată sau alte minunăţii. Îmi e de ajuns să fie a mea… pentru restul : există Mastercard, nu? Aş prefera un credit dacă aş ştii sigur că voi putea să-l închei cu bine. Dar…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: