Posted by: victorblog | 9 September 2008

Copacii morţii

Deşi nu am condus pe multe dintre şoselele patriei, nu am putut să nu observ faptul că pe marginea tuturor drumurilor, există plantaţi copaci foarte groşi şi care ar putea, teoretic aduce moartea. Scenariu:

Tu, un conducător conştiincios rulezi cu viteză legală, undeva în afara localităţii. Ai 85 km/h, o nevastă şi doi copii în maşină. Totul merge perfect până când un bizon cu un BMW încearcă o depăşire aiurea şi te trezeşti cu el pe contrasens. În cele 2-3 secunde în care ai timp să reacţionezi ai mai multe variante:

1. Tragi stânga de volan şi ajunge tu pe contrasens unde se poate să dai peste altcineva care conduce regulamentar. Impact fatal, tu ca şofer mori sau eşti grav rănit.

2. Tragi dreapta de volan şi ajungi într-un copac din ăsta pe care nici tractorul nu l-ar doborî. Impact fatal.

3. Frânezi cât poţi de tare, dar bizonul avea viteza considerabilă. Nu poţi evita impactul decât dacă poţi combina această variantă cu una din cele de mai sus. Acelaşi rezultat. Asemenea scenarii nu sunt imposibile, de multe ori era să mă trezesc cu asemenea specimene de şoferi pe sensul meu de mers.

Se mai poate întâmpla: să nimereşti un crater, să-ţi sară un câine, o pisică, un beţiv, un copil, în faţa maşinii. Aceleaşi rezultate.

Mă întreb: care e rostul acelor copaci? Am auzit diferite variante:

Ornamental? De unde, că nu sunt deloc îngrijiţi (crengi crescute aiurea, trunchiuri nevopsite cu var, etc).

Practic? Cică acei copaci opresc vântul. Aşa şi, nu e mai bine să bată puţin vântul, decât să mori? Cât de tare poate să bată vântul încât să devieze o maşină de la traiectoria sa?

Cică pe vremea lui Ceauşescu s-au plantat acei copaci pentru a nu permite unor avioane să aterizeze pe drum. Dacă o fi adevărată, de ce nu se taie?

Variante mai sunt o grămadă. Dar cert e, că pe lângă viteza excesivă şi alcoolul, copacul poate fi pus pe lista celor mai probabile cauze ale morţii pe şoselele noastre.

Articol inscris la concursul lui VisUrat si Arhi

Advertisements

Responses

  1. Daca toti soferi si cei teribilisti ar vedea filmul asta cred ca multi dintre ei ar mai gandi o data inainte sa se urce la volan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: